Angst – Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Angst De Pree

Voor ouders en leerkracht. Wendy de Pree. Pelckmans, 2024.

Een aanrader voor iedereen die te maken heeft met kinderen die (snel) angstig zijn. Van de week viel dit boek op de mat en ik heb een groot deel al gelezen. Wat een fijn boek.
Ik word heel blij van de handige tips in dit boek. De auteur slaagt er hierdoor in om in haar boek te verbinden met mooie dingen die er reeds zijn. Ik merk gelijk dat er bij mezelf dingen op z’n plek vallen hierdoor, dat mijn kader vollediger is.
Het boek is geschreven voor leraren en ouders, maar ik raad professionals die een adviserende rol hebben in onderwijs en opvoeding ook zeker aan dit boek te lezen. Ook diagnostici die handelingsgerichte adviezen willen geven vinden hier bruikbare tips. De auteur heeft jarenlange ervaring als psycholoog en gedragstherapeut.

De auteur bouwt haar boek op aan de hand van 10 behoeften:
1. Een rustige veilige omgeving
2. Verbondenheid
3. Emoties (her) kennen
4. Erkenning van angst
5. Rust in het lichaam
6. Natuur
7. Positief in het leven staan
8. Rust in het hoofd
9. De angst in de ogen kijken
10. Successen vieren

Bij elke behoefte beschrijft zij strategieën waarmee je deze kunt ondersteunen. Bij elke strategie geeft zij verschillende manieren aan waarop je dat kunt doen. Ze gebruikt principes uit ACT (Acceptance Commitment Therapy) waarbij vanuit acceptatie gewerkt wordt aan waardevol gedrag. Binnen elk hoofdstuk vind je veel tips naar boeken en websites. Dat is zo ontzettend fijn: je hoeft zelf niet op onderzoek uit. Dat speurwerk heeft de auteur al voor je gedaan. Op het eind geeft de auteur nog meer tips. Heel waardevol!

Interesse in dit boek? Klik hier om dit boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Leer je kind kennen

Over ontplooiing, leren, denken en het brein, Jelle Jolles, 2020, Pluim. Jongeren zijn ‘werk in uitvoering’, volgens Jolles. In de kinder- en tienertijd doen zij kennis en ervaringen op. Ze…

LEES VERDER

Executieve functies bij kinderen en adolescenten

Een praktische gids voor diagnostiek en interventie, Peg Dawson en Richard Guare, Hogrefe, 2019. Categorie: executieve functies, breinkennis. Voor iedereen die meer wil weten over executieve functies. Dit is dé…

LEES VERDER

Het geheugen van een olifant

Wessel Sandtke en Jan Jutte. Lemniscaat, 2018. Iemand tipte mij dit boek. Ik heb de uitgeverij benaderd voor een recensie-exemplaar maar helaas geen reactie mogen ontvangen. Daarom deel ik graag…

LEES VERDER