Beter slapen doe je zo
Arentina Drenth, Josselin Bijl. Altamira, 2024.
Nu heb ik er zelf niet zo vaak last van; moeite met slapen. Ik slaap meestal snel in en behalve dat ik soms tussendoor even wakker word (vooral als ik ‘s avonds nog koffie heb gedronken), heb ik gelukkig geen last van slapeloze nachten. Toch heeft ruim één op de vijf mensen op de één of andere manier slaapproblemen. Dit boek kan jou helpen een betere nachtrust te krijgen, zodat je opgewekter en uitgerust aan je dag kunt beginnen. Maar ook als prima slaper is dit boek heel interessant om te lezen, want je leert van alles over slapen en manieren om zelf invloed te hebben op je slaappatroon! En ook ik heb door dit boek toch een aantal aanpassingen gedaan in mijn dagelijkse routine!
Arentina Drenth vertelt in haar boek op begrijpelijke wijze allerlei weetjes over slapen een goede nachtrust. Het staat vol informatie en handige stappenplannen, tips en oefeningen. En dat alles ook nog eens allemaal wetenschappelijk goed onderbouwd. Elk hoofdstuk bevat een korte samenvatting en door het hele boek heen staan regelmatig vragen om zelf over na te denken. En mocht je wat willen noteren staat er achterin het boek een actieplan.
Het boek begint met een aantal hoofdstukken waarin vooral zaken en weetjes rondom slapen en een goede nachtrust wordt uitgelegd; zoals de slaapcyclus, wat er gebeurt wanneer je te weinig slaapt. Sommige weetjes stellen je ook gerust; zo zijn je hersenen bijvoorbeeld na 3 uur slaap grotendeels ‘schoongeschrobd’, waardoor je ook na een korte nacht best goed kan functioneren.
In het tweede deel van het boek lees je over manieren om je slaappatroon te verbeteren, manieren om s ’nachts minder te piekeren en leer je welke methoden zijn om je slaap weer vlot te trekken, namelijk ‘slaaprestrictie’ en ‘slaapcompressie’. Ook worden er ‘slaapverwekkende’ oefeningen uitgelegd en andere manieren die je kunnen helpen als je s ‘nachts wakker ligt. Natuurlijk wil je je plan ook laten slagen en het volhouden, daarom worden er in het boek ook suggesties gegeven hoe je je stappen en acties door kunt zetten en krijgt je ‘eerste hulp tips voor na een slechte nacht’ aangereikt.
Het laatste hoofdstuk geeft handvatten voor jouw eigen actieplan gericht op leefregels, negatieve gedachten, slaaprestrictie en slaapcompressie. Hiermee maak je dat wat je gelezen en geleerd hebt heel concreet en haalbaar. Dit zodat je het doel van de schrijver van dit boek waar kan maken: beter slapen zodat je volop van het leven kunt genieten!
Arentina Drenth is GZ-psycholoog en gedragstherapeut. Ze is gespecialiseerd in angst, depressie, trauma, stress en slaap. En omdat ze zelf dyslectisch is, legt ze alles uit in makkelijke taal. Het boek staat vol met kleurrijke tekeningen van Josselin Bijl, wat het boek nog aantrekkelijker maakt om te lezen. Ook handig: de schema’s en tabellen uit het actieplan zijn te downloaden bij de uitgever! Tieners, jongvolwassenen en volwassenen kunnen iets hebben aan dit boek. Ouders met slechte slapers kunnen hier ook veel handige tips uit halen.
Interesse in dit boek? Klik hier om het boek bij BOL te bestellen (Dit is een affiliatelink. Als jij iets koopt via deze link ontvang ik daar een klein percentage van).
Deze review is geschreven door Judith de Vries. Zij is orthopedagoog generalist en werkzaam bij een schoolbestuur. Zij heeft PABO gedaan en adviseert in haar werk leraren en ouders. Ze is tevens supervisor NVO en NIP.
Gerelateerde berichten
Denk goed, voel je beter
Werkboek cognitieve gedragstherapie voor adolescenten en jongvolwassenen. Paul Stallard. Uitgeverij Nieuwezijds: 2020. Dit praktische werkboek is de opvolger van het werkboek Denk goed-voel je goed. “Denk goed, voel je beter”…
LEES VERDERHet geheugen van een olifant
Wessel Sandtke en Jan Jutte. Lemniscaat, 2018. Iemand tipte mij dit boek. Ik heb de uitgeverij benaderd voor een recensie-exemplaar maar helaas geen reactie mogen ontvangen. Daarom deel ik graag…
LEES VERDEREmotieregulatie bij kinderen en adolescenten
Een praktische gids voor professionals. Michael A. Southam-Gerow. Hogrefe, 2014. Een musthave voor de professional om problemen met emotieregulatie aan te pakken. Aan de hand van verschillende modules kunnen kinderen…
LEES VERDER