Breinfitness

Breinfitness_boekentip

Een trainingsprogramma bij problemen met aandacht, concentratie, geheugen en uitvoerende functies. Noëlle Kamminga, Boom, 2022.

Dit trainingsprogramma is in te zetten bij problemen met aandacht, concentratie, geheugen en uitvoerende functies. Het is in te zetten bij adolescenten en (jong)volwassenen. De voorbeelden gaan met name over volwassenen, maar ze zijn zeker herkenbaar voor jongere mensen. Omdat ik voornamelijk met kinderen in de basisschoolleeftijd werk was ik erg benieuwd naar dit werk. Want hoe kun je hulp en ondersteuning doorpakken op latere leeftijd? Deze vraag stond voor mij met name centraal bij het lezen van dit boek.

De auteur geeft aan dat dit boek een zelfhulpboek is ‘voor iedereen die last heeft van cognitieve klachten of bang is deze op termijn te krijgen, voor eenieder die zijn brein wil trainen en daarmee gaat voor het ‘fitte’ brein, voor mantelzorgers (…), én voor hulpverleners (…)’. Het boek is in de hulpverlening zelfs in te zetten als groepsbehandeling. In het inleidende hoofdstuk is tevens mooi weer gegeven welke doelen het boek heeft: weten (door kennis te delen), begrijpen (door te kijken hoe het bij jou werkt) en toepassen (aan de slag gaan met de tips en adviezen).

In het eerste deel komt voornamelijk het weten aan bod. In deel 2 en 3 kun je keuzes maken op basis van je eigen uitdagingen en ervaringen. In deel 2 kun je kiezen uit aandacht en concentratie, het geheugen, het executief functioneren. In deel 3 kun je kiezen voor een aanvullende factor, zoals stress, vermoeidheid, angst en depressie en (chronische) pijn. Je hoeft dus niet het hele boek te lezen, maar navigeert door het boek zoals jij het prettig vindt.

Deze auteur kent de kunst van dubbel coderen: de visuals ondersteunen de tekst en vooral de cognitieschema’s met pijlen en kruisen en de invloed van aanvullende factoren vond ik heel prettig lezen. Daarnaast kun je je eigen cognitieschema maken! Wat waardevol! Verder vind ik het heel waardevol dat je het boek écht als zelfhulpboek kunt inzetten. Er zijn pagina’s met vragen, waar je zelf de antwoorden bij kunt zetten. Er worden ook handige ‘methoden’ genoemd: zoals de PRET-methode en de ATHKOV-methode. Met bij de laatste een leuk ezelsbruggetje: Als Tante Hoest Kraakt Onze Vloer. Deze methoden en aanvullende tips vond ik zeer waardevol en zijn een mooie aansluiting op wat er centraal staat bij programma’s voor jongere kinderen. De locimethode en ezelsbruggetjes zie je daar ook terug al wordt het net een stapje diepgaander aangepakt.

In het hoofdstuk over executieve functies leer je mindmappen en ordenen en een plattegrond maken. Deze methoden hebben tot doel dat je beter tot uitvoering komt. Daar het maken van een plan. Met name de koude executieve functies komen aan bod. Verder komen in dit boek ook het G-schema, ademhalingsoefeningen en mindfulnessoefeningen aan bod.

De auteur is gz-psycholoog en neurowetenschapper en heeft een zelfmanagementprogramma voor chronisch zieken en hun partners. Vanuit deze expertise is het boek tot stand gekomen. Op de backcover staat een mooi citaat van Erik Scherder: ‘Hersenen zijn zo mooi, je zou willen dat iedereen ze goed houdt. Dit kun je doen door te gaan voor het fitte brein!’

Interesse in dit boek? Klik hier om het boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Leven met sensaties

Begrijp je zintuigen, Winnie Dunn, 2013, Pearson Benelux B.V. De auteur van dit boek, Winnie Dunn is al jaren een autoriteit op het gebied van sensorische informatieverwerking. Zij heeft veel…

LEES VERDER

Beter slapen doe je zo

Arentina Drenth, Josselin Bijl. Altamira, 2024. Nu heb ik er zelf niet zo vaak last van; moeite met slapen. Ik slaap meestal snel in en behalve dat ik soms tussendoor…

LEES VERDER

De kracht van de denkdieren

Executieve functies IN WOORD en in beeld, Lise Bauwelaers, Kristel De Bruyne, Karlien De Troeyer, illustraties: Sven Hardies. Antwerpen/Apeldoorn: Garant, 2022. In De kracht van de denkdieren staan de auteurs…

LEES VERDER