De nachtkracht van je fantastische elastische brein

Nachtkracht Fantastische Elastische_boekentip

Wat doet je brein als je slaapt? Joann Deak & Terrence Deak, Neely Daggett, Bazalt: 2024.

Het vervolg op Je fantastische elastische brein is daar!! Dit prentenboek zoemt in op wat er tijdens slaap in het brein gebeurt. Als kinderen dat weten, dan zien ze het belang ervan in! Ook in dit boek wordt op een zeer toegankelijke manier de werking van het brein uitgelegd. ‘Jij bent jouw brein’, ‘Het brein is een orgaan, maar werkt net als een spier’, ‘in de nacht kan je lichaam uitrusten, herstellen en zich opladen’, zijn enkele zinnen uit het boek die kinderen dat inzicht geven. Ook de hersengebieden worden uitgelegd. Daar komen moeilijke woorden bij aan te pas, maar de uitleg zorgt dat kinderen, ook jongere, dit goed kunnen begrijpen.

Waar we hier thuis om moesten lachen: Je brein heeft ‘nachtdienst’ en de nacht-to-do-lijst voor je brein. Zo waar en zo leuk gevonden. De illustraties maken dat levend.

Ook wordt er stilgestaan bij hoeveel slaap je nodig hebt en wat er gebeurt als je te weinig slaapt. Dit wordt weergegeven in 6 kaartjes met korte uitleg. Kinderen zullen hierin mogelijk dingen bij zichzelf herkennen. Voor slaapdeskundigen vind ik dit boek een must voor in hun praktijk. Maar ook psychologen en orthopedagogen kunnen kinderen bevragen op hun slaaphygiëne tijdens of na het lezen van het boek. Alhoewel het een prentenboek is, is het ook zeer geschikt voor oudere kinderen.

Ik kreeg het volgende idee: Als je de 6 kaartjes kopieert en lamineert als gesprekskaartjes kun je het gesprek erover aangaan. Ik heb de volgende vragen zelf bedacht, en deze zou ik op de achterkant zetten:

  • Vergeetkaartje: Welke dingen vergeet jij weleens als je moe bent? Heb je daar last van? Hoe reageren anderen op jou als je dingen vergeet?
  • Keuzekaartje: Welk keuzes maakte jij toen jij oververmoeid was? Waren dat goede keuzes?
  • Impulsieve kaartje: Op welke manier ben jij impulsief als je moe bent? In gedrag? Reageer je snel kattig of boos? Of krijg je de neiging om meer te kopen?
  • Gevoelenskaartje: Welke emoties voeren bij jou de boventoon als je moe bent? Ben je emotioneel? Zonder je je af?
  • Pijnkaartje: Welke pijn voel je meer als je moe bent?
  • Energiekaartje: Welke honger krijg jij? Eet je meer? Of juist minder? Krijg je trek in bepaalde (minder gezonde) voedingsmiddelen?

Doe je voordeel met mijn zelfbedachte vragen! Mocht je zelf ook nog passende vragen hebben, laat het me dan weten, dan zet ik ze hier bij. Je kunt daarvoor een mailtje sturen naar info@breinbloeiers.nl.

Je slaapt ook om te onthouden. In het boek kom je een onthouddoos tegen. Superleuk om er ook met kinderen te maken.

Interesse in dit boek? Klik hier om het boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Wijzer in leren

11 praktische lessen over hoe je brein werkt. Marjolein Roozendaal en Sylke Vreeswijk. Zien in de klas: 2023. Deze fijne map is een musthave voor leraren die kinderen willen leren…

LEES VERDER

Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten

Een praktische gids voor professionals. Michael A. Southam-Gerow. Hogrefe, 2014. Een musthave voor de professional om problemen met emotieregulatie aan te pakken. Aan de hand van verschillende modules kunnen kinderen…

LEES VERDER

Angst – Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Voor ouders en leerkracht. Wendy de Pree. Pelckmans, 2024. Een aanrader voor iedereen die te maken heeft met kinderen die (snel) angstig zijn. Van de week viel dit boek op…

LEES VERDER