Denk goed, voel je beter

Denk goed voel je beter _ boekentip

Werkboek cognitieve gedragstherapie voor adolescenten en jongvolwassenen. Paul Stallard. Uitgeverij Nieuwezijds: 2020.

Dit praktische werkboek is de opvolger van het werkboek Denk goed-voel je goed. “Denk goed, voel je beter” richt zich op de begeleiding en behandeling van adolescenten en jongvolwassenen en is gebaseerd op de principes van de cognitieve gedragstherapie (CGT). In dit werkboek zijn ook de derde gereneratiebenaderingen vanuit de CGT opgenomen. Denk aan mindfulness, compassiegerichte therapie en ACT (acceptance and commitment therapie).

Het werkboek bevalt heel veel praktische oefeningen en werkbladen. Hierdoor is het direct in de praktijk te gebruiken als ondersteuning van je (CGT) behandeling. Het werkboek start met uitleg over CGT en de belangrijkste kenmerken van CGT. Ook het doel van cognitieve gedragstherapie wordt besproken; een groter welzijn, meer veerkracht en een beter probleemoplossend vermogen ontwikkelen. CGT helpt het negatieve effect van wat mensen denken, hoe ze zich voelen en wat ze doen te verminderen (Stallard, 2020). Hierna wordt door de auteur het proces van de cognitieve gedragstherapie besproken en komen de verschillende fases van CGT aan bod. De auteur bespreekt ook hoe CGT aangepast kan worden aan jongeren en welke veelvoorkomende problemen er zijn bij cognitieve gedragstherapie bij jongeren. In het daarop volgende materialenoverzicht licht de auteur de opbouw van de verschillende thema’s en bijbehorende materialen toe. Ieder onderwerp wordt ingeleid door een samenvatting van de materialen en geeft enkele voorbeelden van onderwerpen en problemen waar de jongere mee bekend kan zijn. Deze onderwerpen worden vervolgens weer ondersteund door werkbladen. Het volgende deel van het werkboek staat boordevol werkbladen die gerangschikt zijn onder diverse thema’s zoals zelfwaardering, mindfulness, denkfouten, kernovertuigingen en je angsten verminderen.
Dit werkboek is zeer praktisch voor zowel de client als de hulpverlener en kan voor legio onderwerpen ingezet worden ter ondersteuning van de behandeling.

De werkbladen die horen bij dit werkboek zijn gratis beschikbaar als je de gedrukte versie hebt van het werkboek. Je kunt deze online downloaden via de informatie die voorin het werkboek staat.

Interesse in dit boek? Klik hier om het boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Er is ook een versie voor jongere kinderen beschikbaar: Denk goed, voel je goed.

Terug naar de boekentips.

Anne-Marie Visser schreef de review voor BreinBloeiers! Anne-Marie is orthopedagoog-generalist en heeft veel ervaring in het onderwijs. Ze werkt in een maatschap, heeft een eigen praktijk, doceert aan de universiteit van Leiden en verzorgt trainingen over verschillende onderwerpen.

Gerelateerde berichten

Overprikkeld

Praktische strategieën om de wereld van je prikkelgevoelige kind te structureren. Carolyn Dalgliesh, 2014, Hogrefe. In de zomer van 2024 wordt dit boek gelezen door Gwenny van ons reviewteam. Een…

LEES VERDER

Het explosieve kind

Over het begrijpen en opvoeden van snel gefrustreerde, chronisch inflexibele kinderen. Ross W. Green. Uitgeverij Nieuwezijds: 4e, geheel herziene editie, 2023. Bij het lezen van de ondertiteling ging ik aan.…

LEES VERDER

Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten

Een praktische gids voor professionals. Michael A. Southam-Gerow. Hogrefe, 2014. Een musthave voor de professional om problemen met emotieregulatie aan te pakken. Aan de hand van verschillende modules kunnen kinderen…

LEES VERDER