Denk goed, voel je goed

Denk goed voel je goed _ boekentip

Werkboek cognitieve gedragstherapie voor kinderen en jongeren. Paul Stallard. Uitgeverij Nieuwezijds: 2020.

Dit praktische werkboek richt zich op de begeleiding en behandeling van kinderen en jongeren en is gebaseerd op de principes van de cognitieve gedragstherapie (CGT). In dit werkboek zijn ook de derde generatiebenaderingen vanuit de CGT opgenomen. Denk aan mindfulness, compassiegerichte therapie en ACT (acceptance and commitment therapie).

Het werkboek bevalt heel veel praktische oefeningen en werkbladen. Hierdoor is het direct in de praktijk te gebruiken als ondersteuning van je (CGT) behandeling. Het werkboek start met uitleg over CGT en de belangrijkste kenmerken van CGT. Ook het doel van cognitieve gedragstherapie wordt besproken; een groter welzijn, meer veerkracht en een beter probleemoplossend vermogen ontwikkelen. CGT helpt het negatieve effect van wat mensen denken, hoe ze zich voelen en wat ze doen te verminderen (Stallard, 2020). Hierna wordt door de auteur het proces van de cognitieve gedragstherapie besproken en komen de verschillende fases van CGT aan bod. De auteur bespreekt hoe cognitieve gedragstherapie toegepast kan worden bij kinderen en hoe deze therapie aangepast kan worden aan kinderen en jongeren. De voorwaarden voor CGT worden besproken, evenals veelvoorkomende problemen bij CGT met kinderen.

In het daarop volgende materialenoverzicht licht de auteur toe dat “Denk goed – voel je goed” een verzameling van materialen is waarin de begrippen en strategieën van cognitieve gedragstherapie zijn aangepast voor gebruik met kinderen. De drie stripfiguren (denkspeurder, voelspriet en aanpakker) helpen kinderen en jongeren om de principes van CGT te begrijpen, hun cognities te onderzoeken en alternatieve cognitieve en gedragsmatige vaardigheden aan te leren (Stallard, 2020). Voor oudere kinderen werkt het volgens de auteur waarschijnlijk beter om de nadruk wat minder op de stripfiguren te leggen en wat meer op de werkbladen. Hij benadrukt dat dit werkboek niet bedoeld is als kant-en-klaar pakket. Het betreft educatief materiaal met oefeningen over diverse onderwerpen. De auteur licht vervolgens de opbouw van de verschillende onderwerpen en bijbehorende materialen toe. Ieder onderwerp wordt ingeleid door een samenvatting van de materialen en geeft enkele voorbeelden van onderwerpen en problemen waar de jongere mee bekend kan zijn. Deze onderwerpen worden vervolgens weer ondersteund door werkbladen. Het volgende deel van het werkboek staat boordevol werkbladen die gerangschikt zijn onder diverse onderwerpen zoals: vriendelijk zijn voor jezelf, automatische gedachten, denkfouten, hoe je je voelt en het leren oplossen van je problemen. Veel oefeningen eindigen met het kopje: “nuttige tips” waarin de auteur een tip geeft om de oefening nog beter te laten beklijven.
Dit werkboek is zeer praktisch voor zowel de client als de hulpverlener en kan voor legio onderwerpen ingezet worden ter ondersteuning van de behandeling.

De werkbladen die horen bij dit werkboek zijn gratis beschikbaar als je de gedrukte versie hebt van het werkboek. Je kunt deze online downloaden via de informatie die voorin het werkboek staat.

Interesse in dit boek? Klik hier om het boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Er is ook een boek voor jongeren en adolescenten beschikbaar: Denk goed, voel je beter.

Terug naar de boekentips

Anne-Marie Visser schreef de review voor BreinBloeiers! Anne-Marie is orthopedagoog-generalist en heeft veel ervaring in het onderwijs. Ze werkt in een maatschap, heeft een eigen praktijk, doceert aan de universiteit van Leiden en verzorgt trainingen over verschillende onderwerpen.

Gerelateerde berichten

Taalontwikkelingsstoornissen (BAO en SBO)

In het basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs. Signaleren, praktische handelingsadviezen en tips. Bernadette Sanders. Lannoo Campus: 2023. Dit boek schreef Sanders specifiek voor de onderwijssetting. Ze staat stil bij wat…

LEES VERDER

Lilly en Toby onderweg naar huis

Mariëlle Wils. Illustrator: Sarah IJdo. Eigen uitgave Op 31 januari 2024was ik op het Congres Dynamische Schooldag. In de goodie bag zat dit leuke boek van Mariëlle Wils. Zij is…

LEES VERDER

Slaapklets

Dagboek voor het slapen gaan. Michal Jansen, 2012, Gezinnig. Wat een leuk dagboekje om terug te kijken op de dag, zodat je beter de nacht in gaat. Er zijn 3…

LEES VERDER