Een vulkaan in mijn buik

Vulkaan in mijn buik Pudney & Whitehouse

Kinderen leren omgaan met woede – Een praktische gids voor ouders, hulpverleners en leerkrachten. Warwick Pudney & Eliane Whithouse. Uitgeverij Nieuwezijds, 2012.

Ben je het weigergedrag van je kinderen zat? Misdragen ze zich en zitten ze elkaar continu in de haren? Worden ze om het minste of geringste boos? Dit boek bespreekt op herkenbare wijze opvoedingsvraagstukken van ouders, hulpverleners en leerkrachten. Er staan oefeningen in, verhalen en spelletjes. Het is in te zetten vanaf 5 jaar. De levendige beschrijvingen en eenvoudige taal maken het boek zeer leesbaar. De concrete voorbeelden en activiteiten stimuleren niet alleen emotionele intelligentie, maar versterken ook de band tussen volwassenen en kinderen.

Je mag pagina’s uit dit boek kopiëren! De opzet van het boek is dusdanig dat daar rekening mee gehouden is. Er zitten ontzettend veel werkbladen in.

Er is een sectie voor ouders/verzorgers en een sectie voor leraren. Er wordt stilgestaan bij gedrag. Gedrag mag en is een signaal. Ik lees dit in meerdere boeken terug, niet alleen in deze, en ik word altijd blij van die boodschap. Kinderen moeten het immers nog leren, daar hoort het hele spectrum aan emoties en gedrag bij. Voor ouders/verzorgers en leraren dus een mooie gelegenheid om kinderen te begeleiden. Niet iets om je zorgen over te maken dus. Er is veel aandacht voor de eigenwaarde van de leerling in deze praktische gids. De boekenserie Aandacht en emotionele groei duikt daar ook dieper op in. Ik vind dat dit boek en de 5 prentenboekjes een mooie aanvulling op elkaar zijn.

Deze gids houdt ook rekening met ouders die gescheiden zijn. Heel mooi hebben zij op een rij gezet waar kinderen behoefte aan hebben en wat gescheiden ouders het beste kunnen doen. Dit gaf mij gelijk het volgende idee die vooral van toepassing is voor professionals die ook met het systeem rondom een kind werken: Werk de 6 behoeftetips en de 9 ‘zo-doe-je-het’-tips uit op (gelamineerde) kaartjes, elke ‘groep’ op een andere kleur (in totaal twee kleuren) en ga het gesprek aan met ouders. Hoe doen ze het nu? Wat gaat er goed? En wat moet (echt) anders?

In het lerarendeel werd ik blij van het betrekken van ouders. Daar worden meerdere suggesties voor gegeven. Communiceren met ouders wordt als zeer belangrijk gezien. Tegenwoordig spreken we van educatief partnerschap. In deze gids lees ik daarvoor veel praktische tips en adviezen.

Na het lerarendeel vind je tips, adviezen en werkbladen voor onder andere ‘kinderen en boosheid’, ‘woede in de wereld om ons heen’ en ‘woede-beheersing. De lijst met Time-out tips per factor (afleiden, ontladen, kalmeren, koesteren) vind ik superhandig. Die ga ik zeker in mijn werk gebruiken.

Het fijne aan dit boek vind ik dat het meerdere doelgroepen dient. Eerder ga ik al aan dat ouders/verzorgers en leraren hiermee uit de voeten kunnen. Diagnostici die hun onderzoeksbevindingen willen vertalen naar praktische handelingsadviezen vinden in dit boek tal van mogelijkheden daarvoor, op een toegankelijke en begrijpelijke manier. Behandelaren kunnen hier zeker ook wat mee. Niet alleen hetgeen ik eerder noemde is bruikbaar in de behandelsetting, maar bijvoorbeeld ook de oefeningen uit het hoofdstuk Spelen met woedewoorden. De woordzoekers zijn enorm leuk, vooral voor kinderen die niet graag praten of waarbij je het spreekwoordelijke ijs eerst even moet breken.

Ik ontving dit boek in februari 2024. Op dat moment 12 jaar oud dus. Nog steeds actueel en de moeite waard!

Interesse in dit boek? Klik hier om dit boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Overprikkeling voorkomen

Vaardigheden en technieken voor (jong) volwassenen met autisme (ASS) en/of ADHD. Barbara de Leeuw. SWP: 8e ongewijzigde druk. Dit boek is een hulpmiddel voor (jong) volwassenen die overprikkeling en/of onderprikkeling…

LEES VERDER

Taalontwikkelingsstoornissen

bij het jonge kind (0-8 jaar). Signaleren, praktische handelingsadviezen en tips. Bernadette Sanders, Lannoo Campus: tweede druk 2022. Dit boek geeft inzicht en duidelijke informatie over kinderen die ernstige problemen…

LEES VERDER

Leer je kind kennen

Over ontplooiing, leren, denken en het brein, Jelle Jolles, 2020, Pluim. Jongeren zijn ‘werk in uitvoering’, volgens Jolles. In de kinder- en tienertijd doen zij kennis en ervaringen op. Ze…

LEES VERDER