Help je kind bij angst en zorgen

Help je kind bij angst en zorgen_boekentip

Cathy Creswell & Lucy Willetts. Uitgeverij Nieuwezijds, 2019.

Uitgeverij Nieuwezijds geeft dit mooie boek uit voor ouders: Help je kind bij angst en zorgen. Laatst las ik al het boek van Wendy de Pree over angst dat vooral heel praktisch is opgezet. Dit boek is wat formeler opgezet, maar leest ook fijn weg. Ik bedacht me dat deze twee boeken naast elkaar het ‘angst en zorgen’-kader compleet maken, vooral voor ouders die meer willen weten en hun kind willen helpen.

HELP JE KIND BIJ ANGST EN ZORGEN bestaat uit 3 delen:

Deel 1: De angsten en zorgen van je kind begrijpen

Deel 2: Je kind helpen zijn angsten en zorgen te overwinnen (de technieken)

Deel 3: Aandacht voor specifieke hulpvragen (slaapproblemen, moeilijk gedrag afleren, enz.)

In het eerste deel kun je lezen over verschillende soorten angst, negatieve vicieuze cirkels en het effect daarvan op de stemming van een kind. Ook lezen we hoe angsten ontstaan en wat de rol is van genen en de omgeving. Wat je meemaakt speelt ook een rol. Er is ook een hoofdstuk dat gaat over wat angsten in stand houd. Ook hier wordt over de negatieve vicieuze cirkels gesproken en wordt er stil gestaan bij angstige verwachtingen. en hoe je deze negatieve cirkels doorbreekt. Het tweede deel biedt een zelfhulpprogramma dat bestaat uit 5 stappen die hoofdstuk voor hoofdstuk besproken worden:

  • Stap 1: doelen stellen
  • Stap 2: Erachter komen wat je kind moet leren
  • Stap 3: Zelfstandigheid en experimenten stimuleren
  • Stap 4: Samen met je kind een stappenplan opstellen
  • Stap 5: Probleemoplossing

De technieken die worden ingezet dienen passend te zijn bij de doelen. Eén hoofdstuk gaat dus over hoe je doelen stelt en hoe je deze evalueert (stap 1). Je leest bij deze stap dat het belangrijk is om SMART-doelen op te stellen en klein te beginnen. In het boek staan schalen om doelen te evalueren. En ook hindernissen worden besproken, zoals ‘mijn kind heeft geen belangstelling voor het overwinnen van zijn angsten.

Verschillende soorten angsten worden besproken zoals sociale angst, verlatingsangst etc. Elk soort angst maakt dat kinderen iets specifieks moeten leren (stap 2). Vragen stellen en nieuwsgierig zijn is nodig. Je vindt voorbeeldvragen in het boek, dus je hoeft het wiel niet zelf uit te vinden. Middels een stapsgewijze aanpak worden de angst en de zorgen ‘aangepakt’. Daar worden verschillende suggesties en formats voor gegeven (stap 4), zoals een raket of ladder aan de hand waarvan een plan kan worden gemaakt, voorspellingen kunnen worden gedaan en beloningen bedacht kunnen worden. Dan is het tijd om aan de slag te gaan (stap 5).

Het boek zelf is doorspekt met voorbeelden die als gesprekken tussen ouder en kind staan uitgeschreven. Het boek bevat tevens een korte gids die ouders kunnen kopiëren en aan school kunnen geven. Daarin staan waardevolle dingen en deze zijn met name gericht op begrip en rekening houden met de angstproblemen. Geen uitgebreide interventies dus.

Interesse in dit boek? Klik hier om dit boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Angst – Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

Voor ouders en leerkracht. Wendy de Pree. Pelckmans, 2024. Een aanrader voor iedereen die te maken heeft met kinderen die (snel) angstig zijn. Van de week viel dit boek op…

LEES VERDER

Bananenschillen op school

Over uitglijders in je denken, Marald Mens. 2020, Pica. Categorie: breinkennis. Dit boek is geschreven voor leraren. Het legt uit hoe ons brein werkt en dat ons denken vol met…

LEES VERDER

Taalontwikkelingsstoornissen

bij het jonge kind (0-8 jaar). Signaleren, praktische handelingsadviezen en tips. Bernadette Sanders, Lannoo Campus: tweede druk 2022. Dit boek geeft inzicht en duidelijke informatie over kinderen die ernstige problemen…

LEES VERDER