Het geheugenpaleis

Het geheugenpaleis_Foer

De vergeten kunst van het onthouden. Joshua Foer. De Bezige Bij, 2012.

Toen ik op LinkedIn om boekentips vroeg op het gebied van Geheugen reageerden velen met dit boek. Het is wat ouder. Ik heb de uitgeverij benaderd voor een recensie-exemplaar, maar helaas geen antwoord mogen ontvangen.

De meesten die mij dit boek aanraadden reageerden met: dit is het meest complete werk over het geheugen. Daaruit maak ik op dat het boek de moeite waard is. Ik begrijp ook dat het boek ingaat op de geschiedenis van geheugentraining, het bewustzijn en het vergeten. Dat laatste is interessant. Bij onthouden hoort namelijk vergeten. Wie kunnen niet alles onthouden. En dat is maar goed ook.

Routines en patronen zijn belangrijk voor ons geheugen. Foer legt een vergelijking met schaken: dat gaat ook volgens patronen. Patronen zijn belangrijk voor het beklijven van informatie. Dat is geheugenkracht. Daar komt bij dat herhaling en oefening ook erg belangrijk zijn voor het beklijven van informatie. Er is ook aandacht voor visualisering. Dat sluit mooi aan bij Dubbel Coderen, waar je ook een review van vindt op deze website. Het geheugenpaleis is ontleend aan de Loci-methode en Foer staat daar uitvoerig bij stil.

Er worden ook boeiende voorbeelden gegeven in het boek, zoals ‘de man die vergeet dat hij iets vergeten is’. Ook vertelt Foer over natuurvolkeren en heeft hij gesprekken met mensen die aan verschillende geheugenstoornissen lijden. Er wordt stilgestaan bij boeiende vragen als ‘wat is intelligentie?’ en ‘wat worden scholen eigenlijk geacht te onderwijzen?’

Interesse in dit boek? Klik hier om dit boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Zelfregulerend leren

Effectiever leren met leerstrategieën. Pieternel Dijkstra, Petra Bunnik en Aimee Greveling. Boom: 2023 (herzien in 2021). Het boek bestaat uit een inleidend deel waarin uitgelegd wordt wat leerstrategieën er zijn,…

LEES VERDER

Emotieregulatie bij kinderen en adolescenten

Een praktische gids voor professionals. Michael A. Southam-Gerow. Hogrefe, 2014. Een musthave voor de professional om problemen met emotieregulatie aan te pakken. Aan de hand van verschillende modules kunnen kinderen…

LEES VERDER

Kleuters laten groeien in executieve functies. Hoe? Zo!

Zet je EF-bril op, praktijkboek, Sanne Feryn, Lannoo Campus, 2021. In dit praktijkboek staan allerlei oefeningen, tips en adviezen voor in de kleuterklas. In dit boek wordt uitgegaan van 3…

LEES VERDER