Huisje Weltevree

Huisje Weltevree Boekentip

Lindsay Temmerman, Els Decaluwe. Pelckmans: 2024.

Wat een mooi prentenboek om kinderen meer te leren over hun emoties. Lindsay Temmerman laat je kennis maken met Levendige Lyn, die van alles voelt, en haar binnenwereld aan de lezer toont. Op rijm laat de auteur de verschillende kamers in Huisje Weltevree de revue passeren. Zo maak je kennis met de verschillende ‘kleuren’ van Levendige Lyn. Groen staat voor relaxt zijn, rood voor boos en gefrustreerd en grijs voor bang, enz. Zo worden verschillende emoties besproken, maar ook verbeeld door de prachtige illustraties van Decaluwe. Kern van het verhaal is dat elk gevoel er mag zijn. Een boodschap die we kinderen niet vaak genoeg kunnen meegeven.

Het boek is geschreven op rijm. Toen ik nog juf in de onderbouw was (heel lang geleden) leerde ik mijn leerlingen altijd veel rijmpjes. Boeken op rijm zijn heel leuk om in een toneelstukje of voordrachtje te gieten. Ik zie hier dus gelijk iets van voor me, met de kleuren en iedere leerling die een regel van het gedicht op zegt. Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Achterin het prentenboek geeft de auteur verwerkingssuggesties: schrijven over gevoelens, een eigen personage creëren met een totem en beginrijm, nadenken over jezelf, een eigen huisje maken, enzovoorts. Middels een QR-code kunnen leerkrachten en begeleiders nog meer lessuggesties vinden. Je linkt door naar de uitgeverij waar je onder ‘extra materiaal’ met onder andere de proactieve emotiecirkel en de herstelcirkel aan de slag kunt. Heel bruikbaar allemaal voor leraren en begeleiders. Met dit boek heb je een heel compleet pakket om aan de slag te gaan met emoties. Alhoewel de auteur mikt op leraren en begeleiders, denk ik dat psychologen en orthopedagogen dit boek ook goed kunnen gebruiken in hun behandelsetting.

Het Vlaams is terug te lezen in het boek. Ik houd daarvan. Eén woord zou ik in de Nederlandse setting aanpassen. In Nederland is een tas iets waar je je boodschappen in doet en draagt, in Vlaanderen wordt er een kop of mok mee bedoeld.

De auteur is in Vlaanderen bekend als de drijvende kracht achter Juffen voor inclusie. Tip: volg Lindsay op de socials.

Interesse in dit boek? Klik hier om het boek aan te schaffen bij BOL (dit is een affiliatielink, als je via deze link iets koopt ontvangt BreinBloeiers hier een klein percentage van).

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Executieve functies ontwikkelen in de klas

Wat jij als leerkracht kunt doen. Anton Horeweg. Pica: 2023. Dit boek bestaat uit twee delen: In het eerste deel gaat de auteur in op wat EF’s zijn en hoe…

LEES VERDER

Opvoedwijzer Driftbuien & woedeaanvallen

Omgaan met boosheid en frustratie bij kinderen met autisme en ADHD, Jed Baker, Hogrefe, 2009. Wat een topboek is dit!  Ouders en leerkrachten kunnen zich machteloos en onzeker voelen wanneer…

LEES VERDER

Taalontwikkelingsstoornissen (BAO en SBO)

In het basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs. Signaleren, praktische handelingsadviezen en tips. Bernadette Sanders. Lannoo Campus: 2023. Dit boek schreef Sanders specifiek voor de onderwijssetting. Ze staat stil bij wat…

LEES VERDER