Ik heb het zo druk

Ik heb het zo druk_Cook

Julia Cook: Illustraties: Stephanie Dehennin. Bazalt, 2021.

𝗜𝗸 𝗵𝗲𝗯 𝗵𝗲𝘁 𝘇𝗼 𝗗𝗥𝗨𝗞! is al een tijdje uit bij Bazalt. Destijds mocht ik het boek voor uitgave al lezen en een aanbeveling schrijven. Zo bijzonder vond ik dat. Ik heb een dochter die Evi heet! Mijn dochter herkende zich in de Evi uit dit boek: ook altijd druk en een hoge lat voor zichzelf. Zo zijn er meer meisjes die zich een weg door het onderwijs banen. Al die activiteiten zijn leuk en het is mooi dat je hoge verwachtingen van jezelf hebt, maar dan is het ook handig dat je een aantal trucjes kent om weer even af te schakelen. Evi’s moeder (die in het boek 😉) weet daar fijne trucjes voor: ademhaling en het maken van een actieplan zijn daar enkele van. Dit boek is daarom een must in de boekenkast van (onderwijs)professionals, coaches, begeleiders etc die werken met kinderen met een overvolle agenda en hoge lat. Mijn vriendin is HB-specialist en zet het in haar plusklas in. Bij Bazalt is ook een checklist te downloaden.
Er is een fijne activiteitengids bij. Tegenwoordig kun je deze online aanschaffen bij de Bazalt Groep. Duurzaam! Love it!
De activiteitengids sluit mooi aan bij het boek en met een aantal oefeningen worden die trucjes waar ik eerder over sprak meester gemaakt.

Het boek is ook enorm goed bruikbaar in de bovenbouw. Laatst (januari 2024) zag ik een groep 8 juf dit boek voorlezen in haar groep. Daarna had zij een gesprek met leerlingen: Of ze zich in Evi herkennen? Of ze ook weleens het overzicht kwijt zijn? Daar kwamen interessante antwoorden uit. De juf gaat nu met een aantal trucjes aan de slag. Ook ter voorbereiding op het VO. Wat waardevol!

Er komen ook ander thema’s in het boek naar voren die ruimte geven om het gesprek aan te gaan met kinderen:

  • ‘Ik hoop dat mijn vrienden vandaag aardig zijn tegen mij’ (sociale acceptatie en lief gedrag)
  • ‘De trainers doen vandaag een test. Ik wil graag in het eerste team komen’ (prestatiedruk)

Interesse in dit boek? Klik hier om dit boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

De activiteitengids is alleen nog digitaal te verkrijgen bij Bazalt. Klik hier om de activiteitengids aan te schaffen. Je krijgt een pdf die je (deels) kunt printen. Superhandig als je niet alles nodig hebt.

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Het explosieve kind

Over het begrijpen en opvoeden van snel gefrustreerde, chronisch inflexibele kinderen. Ross W. Green. Uitgeverij Nieuwezijds: 4e, geheel herziene editie, 2023. Bij het lezen van de ondertiteling ging ik aan.…

LEES VERDER

Slaapklets

Dagboek voor het slapen gaan. Michal Jansen, 2012, Gezinnig. Wat een leuk dagboekje om terug te kijken op de dag, zodat je beter de nacht in gaat. Er zijn 3…

LEES VERDER

Omgaan met overweldigende emoties

Werkboek dialectische gedragstherapie. McKya, Wood & Brantley. Hogrefe, 7e druk 2021. Dit werkboek is gebaseerd op de dialectische gedragstherapie. Dit is een therapievorm dit mensen helpt met het omgaan met…

LEES VERDER