Leven met sensaties

Boekentip_Leven met sensaties

Begrijp je zintuigen, Winnie Dunn, 2013, Pearson Benelux B.V.

De auteur van dit boek, Winnie Dunn is al jaren een autoriteit op het gebied van sensorische informatieverwerking. Zij heeft veel onderzoek gedaan naar hoe mensen omgaan met sensorische ervaringen. Ze is naast auteur van dit boek ook de auteur van de Sensory Profile, een vragenlijst die de verwerking van sensorische informatie in alledaagse situaties meet (verkrijgbaar via Pearson Clinical).

In dit makkelijke leesbare boek neemt Winnie Dunn je mee in de wereld van sensorische patronen. Dit doet zij door in het eerste deel van haar boek uit te leggen wat zintuigelijke prikkels zijn en hoe je hersenen en het sensorisch systeem informatie uitwisselen. Ook beschrijft ze hoe je je eigen sensorische code kunt kraken en jouw sensorische patronen kunt gebruiken. Verschillende sensaties worden besproken (reuksensaties, visuele prikkels, auditieve prikkels e.d.) waarbij veel concrete voorbeelden genoemd worden. Dunn beschrijft op een praktische en illustrerende wijze vier basale manieren waarop mensen op sensorische ervaringen reageren; als zoeker, toeschouwer, vermijder of sensor. Door de heldere schrijfwijze is het gemakkelijk om je te identificeren met één van deze “types”. Het eerste deel van het boek sluit ze af met een handige vragenlijst over sensorische patronen, waarbij gekeken kan worden welk type (zoeker, toeschouwer, vermijder of sensor) bij jou past.

Wat het boek van Dunn zo prettig leesbaar maakt is dat ze in deel 2 en 3  alle informatie koppelt aan de vier types die ze introduceert in deel 1 (zoeker, toeschouwer, vermijder of sensor). Hierdoor kun je je als lezer direct identificeren met wat ze beschrijft, wat het boek dus heel persoonlijk en praktisch maakt.

Deel 2 zoomt in op het dagelijks leven en relaties. Er wordt gekeken naar ochtendroutines, gekoppeld aan de vier types. Er worden veel praktische ideeën gegeven voor het dagelijks leven, waardoor je als lezer direct aan de slag kan met je eigen sensorische patronen. Vervolgens gaat ze in op sensaties in relaties. Ieder heeft zijn eigen verwerking van prikkels en Dunn beschrijft in dit hoofdstuk heel beeldend wat voor effect de verschillende verwerking van sensorische informatie kan hebben op je relatie. Vervolgens geeft ze in een handig overzicht veel tips voor verschillende combinaties van de 4 types, die binnen een relatie kunnen bestaan. Het laatste hoofdstuk van deel 2 is gewijd aan opvoeden met zintuigen. Door de beeldende beschrijving herken je je als ouder direct in de uitgewerkte types en krijg je ook hier weer inzicht en praktische handvatten in hoe om te gaan met je sensorische patronen en voorkeuren (of die van je kind).

Het derde en laatste deel van dit boek gaat in op het kraken van de sensorische code op specifieke levensgebieden. Denk aan voeding, kleding, leefruimtes, werkomstandigheden (werkplek e.d.) en vrijetijdsbesteding. Doordat Dunn steeds vanuit de 4 types schrijft, weet je ook in deel 3 precies welk type jij bent met betrekking tot eten, werken, kleding etc. Voor veel ouders met kinderen zijn de eetproblemen en kledingproblemen (kietelende naadjes, strakke kleding) heel herkenbaar. Het is een feest van herkenning om deze hoofdstukken te lezen en door de praktische insteek wordt je geïnformeerd maar vooral ook geïnspireerd hoe je bepaalde dingen kunt aanpakken bij jezelf, óf bij je kind(eren).

Het boek “leven met sensaties” heeft mij veel inzicht gegeven in sensorische patronen. Doordat het boek zo leesbaar is geschreven, veel inzichten geeft over de verschillende types die Dunn steeds beschrijft én door de vele praktische tips, is het een echte aanrader voor zowel ouders, opvoeders als professionals in het onderwijs en de zorg om sensorische ervaringen beter te begrijpen en om vervolgens beter aan te kunnen sluiten bij de behoeftes van het kind/de persoon.

Interesse in dit boek? Klik hier om dit boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips.

Anne-Marie Visser schreef de review voor BreinBloeiers! Anne-Marie is orthopedagoog-generalist en heeft veel ervaring in het onderwijs. Ze werkt in een maatschap, heeft een eigen praktijk, doceert aan de universiteit van Leiden en verzorgt trainingen over verschillende onderwerpen.

Gerelateerde berichten

Een olifant in het geheugenpaleis

De leukste tips, tricks en tests om geheugenkampioen te worden. Boris Konrad en Wendy Panders, Lannoo, 2021. Aan de hand van 8 sleutels (de hoofdstukken) leer je meer over het…

LEES VERDER

Taalontwikkelingsstoornissen

bij het jonge kind (0-8 jaar). Signaleren, praktische handelingsadviezen en tips. Bernadette Sanders, Lannoo Campus: tweede druk 2022. Dit boek geeft inzicht en duidelijke informatie over kinderen die ernstige problemen…

LEES VERDER

Focus

Ontwikkel aandacht en concentratie bij jonge kinderen. Johan Eichhorn. Pica, 2023. Dit boek spotte ik op de IB/KC-dag van Instondo in de Pica-kraam op de informatiemarkt. Het onderwerp ‘focus/concentratie/aandacht’ heeft…

LEES VERDER