Ons creatieve brein

Ons creatieve brein_boekentip

Hoe mens en wereld elkaar maken. Dick Swaab. Pluim: 8e druk 2023.

In navolging op zijn eerdere boek ‘Wij zijn ons brein’ schreef Swaab ‘Ons creatieve brein’. Ook in dit boek vertelt hij aan de hand van korte passages over hoe mens en wereld elkaar maken, zoals ook de ondertitel luidt. De korte passages maken het behapbaar. De dikke pil is daardoor wat behapbaarder. Ik vind het zeer prettig lezen en gunde mij voor het slapengaan steeds een passage.

Voor het schrijven van dit review keek ik ook naar de reviews die er reeds waren. Ik verbaasde me over de kritiek, maar deze bleek vooral uit de alternatieve hoek en filosofische hoek te komen. Ik beschouw ook dit werk als een waardevolle samenvoeging van hersenwetenschap. Swaab beschrijft bevindingen uit hersenonderzoek, duidelijk is dat hersenen functioneren in voortdurende interactie met de omgeving. Het verwijt dat hersenonderzoekers de context waarin gedrag tot stand komt verwaarlozen is derhalve onterecht. Swaab ontkracht dat in de inleiding en ik kan niet anders concluderen dan dat gedurende het hele boek veel aandacht is voor de context. En ook hier weer: zie de ondertitel. Creativiteit toont aan wat mensen mensen maakt.

In de inleiding haalt Swaab tevens het volgende aan dat ik mooi vond om te lezen: ‘De kwestie nature or nurture is feitelijk achterhaald: hersenontwikkeling is vanaf het begin voor honderd procent gebaseerd p de interactie tussen erfelijkheid en omgeving.’

Swaab staat in dit boek stil bij De ontwikkeling van ons brein in de culturele omgeving, Kunst en het brein, Muziek en het brein, Brein beroep en autonomie, De omgeving en het beschadigde brein, Het denken over ons brein en onszelf en Nieuwe ontwikkelingen en maatschappelijke consequenties.

Swaab begint zijn boek met de uniekheid van ieder mens. Alhoewel iedereen een brein heeft, ontwikkelt dat voor iedereen anders. De omgeving is hiervoor heel erg belangrijk. Diezelfde omgeving is tevens belangrijk voor het ontstaan van hersenziekten, maar ook aan de genezing hiervan. De omgeving als medicijn. Swaab staat ook stil bij hoe het werk van kunstenaars beïnvloed wordt door hun hersenziekten. Maar ook bij wat creativiteit inhoudt en hoe dit gestimuleerd kan worden. De manier waarop onze hersenen zich ontwikkelen, beïnvloedt onze beroepskeuze en ons beroep heeft ook een effect op de structuur en functie van onze hersenen. Grappig, ik zat laatst in een gesprek met onderwijsmensen en we concludeerden dat we allemaal ‘redders’ zijn. Naast dat dat enigszins ‘ingeslepen’ (letterlijke vertaling van het Griekse woord ‘karakter’) is, voeden we elkaar er kennelijk ook mee.

Elke passage begint met een citaat van een collega, oud-filosoof, beroemd natuurkundige, musicus etc. Dat is zeer inspirerend en zet aan tot denken. ‘Ik heb speciaal talent. Ik ben slechts nieuwsgierig’. – Einstein. Of: ‘Waar woorden tekortschieten, spreekt de muziek’- Hans Christian Andersen.

De passages over muziek en het denken over ons brein en onszelf vond ik het interessantst, maar dat is een persoonlijke interesse. Mijn zoon is vanaf het moment dat hij geboren is bezig met het maken van muziek en derhalve vond ik het interessant om te lezen hoe dat werkt in het brein, zijn brein misschien zelfs.

Ik vind dit boek een aanrader. Moeilijke onderwerpen weet de auteur op een toegankelijke manier te omschrijven. Het was tevens onderhoudend, met name door de humor en persoonlijke touch zo hier en daar.

Interesse in dit boek? Klik hier om het boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips

Gerelateerde berichten

Omgaan met overweldigende emoties

Werkboek dialectische gedragstherapie. McKya, Wood & Brantley. Hogrefe, 7e druk 2021. Dit werkboek is gebaseerd op de dialectische gedragstherapie. Dit is een therapievorm dit mensen helpt met het omgaan met…

LEES VERDER

Opvoedwijzer Driftbuien & woedeaanvallen

Omgaan met boosheid en frustratie bij kinderen met autisme en ADHD, Jed Baker, Hogrefe, 2009. Wat een topboek is dit!  Ouders en leerkrachten kunnen zich machteloos en onzeker voelen wanneer…

LEES VERDER

Perceptie

Verrassende inzichten die je leven voor altijd veranderen. Linda Guijt. VMN media: 2023. Een boek vinden over perceptie, dat is nog niet zo makkelijk. Meestal vind je hier informatie over…

LEES VERDER