Perceptie

Perceptie_boekentip

Verrassende inzichten die je leven voor altijd veranderen. Linda Guijt. VMN media: 2023.

Een boek vinden over perceptie, dat is nog niet zo makkelijk. Meestal vind je hier informatie over in studieboeken of naslagwerken over het brein in zijn algemeenheid. Voor deze website was ik op zoek naar een toegankelijk geschreven boek over onze perceptie en in dit boek heb ik dat gevonden. Ik vertel er graag meer over!

Guijt heeft een achtergrond in psychologie en neurowetenschappen. Ze is onderzoeker geweest en laat zien de stand van de wetenschap goed en toegankelijk te kunnen beschrijven. Ze koppelt dit aan herkenbare voorbeelden zodat je meer leert over je perceptie. En daar valt een boel over te leren!

Het boek bestaat uit de volgende 4 delen:

  • Wat is perceptie?
  • Een weerspiegeling van onze perceptie
  • Hoe kun je perceptie in je voordeel gebruiken?
  • Perceptuele intelligentie

Elk deel heeft 3-5 hoofdstukken. In totaal zijn er 17 hoofdstukken. In de introductie geeft Guijt iets belangrijks aan: ‘Om onze perceptie als hulpmiddel in te zetten (…) is het nodig om onze aannames, overtuigingen en wensen onder de loep te nemen en in twijfel te durven trekken.’

In het eerste deel leer je wat perceptie is. De auteur legt uit hoe het werkt in het brein en koppelt dit vervolgens aan zaken uit het dagelijks leven. Ook deelt zij verschillende optische illusies om haar verhaal te illustreren. Die zorgden bij mijn kinderen hier thuis voor een regelmatige ‘Wat?’ en ‘Hoe dan?’. Perceptie beïnvloedt ons gedrag. Ook daar wordt bij stilgestaan. In het tweede deel lees je meer over de weerspiegeling van onze perceptie. Zo staat Guijt stil bij de belangrijke rol van verhalen en vertelt ze over confabulaties en hoe deze een waarheid zijn voor patiënten met een specifieke aandoening. Ze staat ook stil bij (valse) herinneringen en hoe het geheugen werkt. Je leert hoe het komt dat eenzelfde gebeurtenis door twee verschillende mensen totaal anders herinnerd wordt. Emoties en gevoelens spelen daar als interne ervaringen ook een rol bij. Denken en verbeelding worden ook beschreven in dit boek. Het lezen van een verhaal is werkelijk iets anders dan er een verfilming van kijken. Zelf lezen prikkelt de verbeeldingskracht. Daarbij legt ze ook een link naar onze behoefte aan coherente patronen. Ik was zelf erg benieuwd naar het deel hoe je perceptie in je voordeel kunt gebruiken. Zo lees je onder andere over positieve verbeeldingen, aangeleerde hulpeloosheid, interne locus of control, lichaamshouding, creativiteit en doorzettingsvermogen en kun je aan de hand van oefeningen leren hoe je perceptie in je voordeel kunt gebruiken. Het vierde deel begint met een uitleg over het neurale netwerk. Ze schrijft onder andere over motivatie, keuzes, gedrevenheid, positieve verwachtingen, leren van fouten en eureka-momenten. De oefeningen gaan over nieuwe patronen creëren en het doormaken van een positieve proactieve ontwikkeling.

In het hele boek koppelt Guijt dat wat we ‘weten’ en hoe we handelen aan vooroordelen, biases en denkfouten die we allemaal geneigd zijn te maken. In die zin acht ik dit boek zeer waardevol omdat het inhaakt op het in twijfel nemen ervan. Perceptie is namelijk vrijwel onbewust. Door er bewuster van te zijn, ontstaat een mogelijkheid om het te beïnvloeden, maar ook om zaken vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Het leuke aan dit boek vind ik de afwisseling tussen de informatie uit onderzoek, Guijts voorbeelden, maar ook stukjes uit films (zoals Sherlock Holmes) en regels uit boeken. Achterin heeft Guijt per hoofdstuk notities opgenomen. Dat is overzichtelijk. Zeker als je na het lezen van het boek nog verder wil lezen werkt dit zeer praktisch.

Interesse in dit boek? Klik hier om het boek bij BOL aan te schaffen. (Dit is een affiliate-link. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.)

Terug naar de boekentips

Gerelateerde berichten

Je fantastische elastische brein

Vormen en rekken. JoAnn Deak Phd, 2017, Bazalt. Categorie: breinkennis. Een topboek als je kinderen meer wil leren over het brein. Het past goed bij het EF-gedachtengoed, maar ook bij…

LEES VERDER

Taalontwikkelingsstoornissen (BAO en SBO)

In het basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs. Signaleren, praktische handelingsadviezen en tips. Bernadette Sanders. Lannoo Campus: 2023. Dit boek schreef Sanders specifiek voor de onderwijssetting. Ze staat stil bij wat…

LEES VERDER

Beter leren kijken

Visuele skills in een wereld vol afleiding. Stefan van der Stigchel. Maven Publishing, 2024. Wat een fijn boek met mooie inzichten. Wat mij betreft het lezen meer dan waard. Een…

LEES VERDER