Sociale cognitie

Onze sociale cognitie maakt het mogelijk om met anderen om te gaan en van ze te leren. De sociale wereld is complex, maar ook moeilijk grijpbaar en beweeglijk. De signaleren die we krijgen verwerken we, zo geven we er betekenis aan. Het geheel aan neuropsychologisch functioneren vormt een geheel: een uitrusting. Voor sociale cognitie zijn ook de andere neuropsychologische functies van groot belang. Als we kijken naar zelfregulatie dan is sociale regulatie, naast stress- en cognitieve regulatie daar onderdeel van.  We slikken een scherpe opmerking in als we merken dat het niet passend is in de context of passen deze aan. Inhibitie en cognitieve flexibiliteit in dit geval, twee executieve functies. Op deze pagina lees je meer over sociale cognitie. Je vindt er een informatiekaart, gratis dowloads, boekentips en meer.

Sociale cognitie

Zo krijg je de gratis downloads

Zie je iets leuks? Klik op de downloadbutton. Het bestand opent in een nieuw tabblad/in een nieuw venster. Sla het vervolgens op jouw computer op. Ik wens je veel plezier met deze downloads!

Wat is sociale cognitie?

Als we het hebben over sociale cognitie dan hebben we het over neurocognitieve vaardigheden die we nodig hebben om ons goed aan te passen aan onze omgeving. Deze mentale processen zijn belangrijk voor sociale interacties. Van het begrijpen ervan tot het afstemmen op anderen, maar ook van het kunnen lezen van gezichtsuitdrukkingen tot het leren door nadoen en zelfregulatie van social gedrag. Sociale cognitie is een overkoepelend begrip voor een heleboel vaardigheden. Door op de rode button te klikken voeg je de informatiekaart toe aan jouw winkelmandje. Deze informatiekaart maakt inzichtelijk welke vaardigheden een rol spelen bij sociale cognitie.

Informatiekaart sociale cognitie

Sociale cognitie

Game time!

Sociale vaardigheden zijn onderdeel van de sociale cognitie. Hoe reageer je op iemand of op bepaalde situaties? Welke emoties ken en herken je daarbij? Hoe beleef je de sociale interactie met anderen en hoe stem je af? Hieronder kun je een spel downloaden waarbij wordt stilgestaan bij een aantal sociale aspecten. Emoties, uitdagingen, reacties en belevingen staan centraal in dit spel. Het spel is in te zetten vanaf 12 jaar. Je kunt het zelf spelen, maar je haalt er nog meer uit als je er met iemand het gesprek over kunt aangaan.

Spel sociale vaardigheden

Interpreteren van sociaal gedrag

De foto's in deze download laten allerlei sociale situaties zien. De vragen per sociale situatie laten je uitvoerig nadenken over wat er gebeurt en hoe jij daar tegenaan kijkt. Superhandig in gesprek met iemand, vooral als je het lastig vindt om sociale situaties te begrijpen.

Interpreteren van sociale situaties

Schrijf je in voor ons BreinBulletin!

Schrijf je in en ontvang ons BreinBulletin! Het BreinBulletin verschijnt een aantal keer per jaar. Er wordt interessante informatie gedeeld. Daarnaast word je op de hoogte gehouden van interessante ontwikkelingen van BreinBloeiers!

Hidden

Volgende stappen: een e-mail add-on synchroniseren

Om het meeste uit je formulier te halen, raden we je aan dit formulier te synchroniseren met een e-mail add-on. Ga voor meer informatie over je e-mail add-on opties naar de volgende pagina (https://www.gravityforms.com/the-8-best-email-plugins-for-wordpress-in-2020/). Belangrijk: verwijder deze tip voordat je het formulier publiceert.
Naam(Vereist)
Privacy(Vereist)

Filmpjes over sociale cognitie

Deze filmpjes over sociale cognitie zijn zeer leuk, interessant en leerzaam.

YouTube video
YouTube video
YouTube video

Neuromythen en dwaalwegen

Het brein is een interessant onderwerp van onderzoek. Dat leidt tot praktische implicaties, tips en adviezen voor het werkveld. Neuromythen kunnen leiden tot dwaalwegen, interventies die gestoeld zijn op onjuiste kaders of verkeerde conclusies. Je kunt jezelf hiervoor behoeden!

Aandacht

Boeken over sociale cognitie!

We tippen je graag de volgende interessante boeken over sociale cognitie. Door op het boek te klikken kun je ze bestellen bij Bol.com. Wil je eerst meer weten? Klik dan op de LEES MEER-button.

Heb jij een boeken­tip voor ons?

Benieuwd naar nog meer interessante boeken?

Heb je een tip?

MIs je iets? Heb je een goede aanvulling? Ben je ergens benieuwd naar? Laat het ons weten! Dan kijken we of we jouw vraag kunnen beantwoorden.

Praat over EF