Sterk in je schoenen
Reflectieboek, gesprekskaarten en gevoelskaarten, Bazalt Educatieve Uitgaven.
Allereest zien beiden kaartensets én het reflectieboek er heel aantrekkelijk en vrolijk uit. Er zijn naast het reflectieboek 2 kaartensets beschikbaar.
1.Gesprekskaarten:
Met behulp van de gesprekskaarten kun je op een laagdrempelige manier in gesprek gaan met kinderen en jongeren, gericht op elkaar beter leren kennen, elkaar beter leren begrijpen, beter met elkaar leren/kunnen communiceren en inzicht in/meer waardering voor de ander.
Er zijn 5 categorieën met elk hun eigen kleur.
Geel = tijd met anderen (voorbeeldvraag: noem van iedere deelnemer iets wat je aan die persoon waardeert)
Paars = de dag van vandaag (voorbeeldvraag: vertel welke vaardigheid je zou willen ontwikkelen of waar je graag beter in zou willen zijn)
Groen = je gevoelens voelen (voorbeeldvraag: vertel over één ding waar je kalmer van wordt als je boos bent)
Blauw = dingen die je kunt doen (voorbeeldvraag: bedenk één ding dat je zou kunnen doen om het beste uit elke dag te halen)
Roze = plezier maken (praat om de beurt 30 seconden over jezelf. Probeer niet te stoppen of te aarzelen)
De kaarten zijn in een één op één gesprek een handig hulpmiddel om met een kind een bepaald onderwerp te bespreken. Maar ook in een groepje zijn de kaarten handig te gebruiken als gespreksleidraad. Het geeft de gespreksleider de mogelijkheid om met behulp van aantrekkelijke vragenkaartjes een gestructureerd gesprek met kinderen en jongeren te voeren.
2. Gevoelskaarten:
Met behulp van de gevoelskaarten kun je op een laagdrempelige manier in gesprek gaan met kinderen en jongeren, gericht op het bewust worden van je gevoelens en het leren beheersen van je gevoelens. In de kaartenset zitten 100 kaarten met daarop de beschrijving van een gevoel. De kaarten zijn te gebruiken met kinderen vanaf 4 jaar.
De gevoelskaarten kun je gebruiken voor vier verschillende activiteiten.
Benoem het!
Verander het!
Raad het!
Beeld het uit!
De kaarten zijn onderverdeeld in vier kleuren, waarbij de uitgever uit is gegaan van een wetenschappelijke insteek voor het indelen van de gevoelens in deze vier kleuren:
Geel: prettige gevoelens met een hoog energieniveau
Groen: prettige gevoelens met een laag energieniveau
Blauw: onprettige gevoelens met een laag energie niveau
Rood: onprettige gevoelens met een hoog energieniveau
Bij de kaarten zit een handige instructie hoe je de vier verschillende activiteiten kunt spelen.
De kaartenset is talig van opzet, er wordt geen gebruik gemaakt van visuele ondersteuning met behulp van plaatjes. Houd hier rekening mee met betrekking tot de doelgroep kinderen waarvoor je deze kaartjes wilt gebruiken.
3.Reflectieboek:
Tot slot zit er nog een mooi werkboek bij deze zet van “Sterk in je schoenen”. Dit boek heet “Het reflectieboek” en is op dezelfde kleurige manier vormgegeven als de kaartensets. Het is een werkboek voor het kind en hij/zij kan er in schrijven over zijn of haar eigen gevoelens of gedachten. Het reflectieboek is een mooie aanvulling op de kaartensets en kan dienen als verwerking van wat besproken is in de (individuele) begeleiding. Het boek zou echter ook los van de kaartensets prima gebruikt kunnen worden voor kinderen die willen oefenen met het opschrijven van positieve gedachtes en gevoelens. Kinderen kunnen 5 dagen per week in het werkboek schrijven en volgens de uitgever duurt dit maar 5 minuten per dag.
Wat kunnen kinderen noteren in het werkboek:
De dag
De emoties die het kind gevoeld heeft deze dag
Eventuele andere emoties (die niet voorgedrukt staan op de pagina)
Een coole uitspraak lezen (bijvoorbeeld: “Als je je helemaal inzet voor ieder waar je in gelooft, kunnen en zullen er fantastische dingen gebeuren”)
De vragen op de bladzijde beantwoorden (die onder andere gaan over goede dingen die deze dag zijn gebeurd, helpende gedachten of juist lastige dingen van de dag gekoppeld aan een positieve gedachte).
Er staat een duidelijke uitleg voorin het reflectieboek en er is extra ruimte in het boek om te tekenen (op de bonuspagina’s). Er zijn ook piekerpagina’s opgenomen in het boek. Het reflectieboek benadrukt de kracht van positief denken. Het bijhouden van een gedachten en gevoelens reflectieboek kan hierbij helpend zijn en helpt het kind positievere gedachtes te ontwikkelen. Door de aantrekkelijke, kleurrijke vormgeving zal dit werkboek veel kinderen aanspreken. Kinderen die niet van overvolle bladzijdes met veel plaatjes en tekst houden, zouden dit boek als (te) druk kunnen ervaren.
Het reflectieboek is goed inzetbaar binnen het onderwijs, maar ook als aanvulling op een behandeling binnen de (B)GGZ.
Interesse in deze set? De links hieronder leiden je naar BOL (dit zijn affiliatelinks, als je iets koopt via deze links ontvangt BreinBloeiers daar een klein percentage van).
Anne-Marie Visser schreef de review voor BreinBloeiers! Anne-Marie is orthopedagoog-generalist en heeft veel ervaring in het onderwijs. Ze werkt in een maatschap, heeft een eigen praktijk, doceert aan de universiteit van Leiden en verzorgt trainingen over verschillende onderwerpen.
Gerelateerde berichten
Denk goed, voel je beter
Werkboek cognitieve gedragstherapie voor adolescenten en jongvolwassenen. Paul Stallard. Uitgeverij Nieuwezijds: 2020. Dit praktische werkboek is de opvolger van het werkboek Denk goed-voel je goed. “Denk goed, voel je beter”…
LEES VERDERWat gaat Dook nu doen?
9 verhalen in 1! Ganit & Adir Levy. Bazalt, 2023 Dit boek gaat over Kieskracht! Een kracht die iedereen bezit en waarvan kinderen moeten leren deze te gebruiken. Je kunt…
LEES VERDERGrip op je aandacht
50 tips voor meer concentratie en focus, inclusief thuiswerktips. Stefan van der Stigchel & Lotte Elbrink. Dit boek is voor jongvolwassenen en volwassenen een superfijn en praktisch boek. Kennis uit…
LEES VERDER