Week intern begeleiden 2024
Neuropsychologie kent een grote belangstelling vanuit het onderwijs. Dat geldt met name voor de executieve functies (EF). Veel leraren signaleren EF-problematiek en willen graag hulp bieden. Vaak vragen zij hun IB’er of KC’er om raad. Maar wat zijn nu de do’s en don’ts en hoe zorg je er als IB’er of KC’er voor dat leraren niet overspoeld worden met adviezen?
Ik heb 9 aanraders voor leraren. Die aanraders helpen hen bij het aanscherpen van hun handelen: zo kunnen ze de EF van leerlingen stimuleren. In deze inspiratiesessie laat ik je zien hoe jij vanuit jouw rol leraren kunt ondersteunen en professionaliseren als het gaat om uitdagingen op het gebied van EF. We kijken met een voorbeeldcasus wat er ingezet kan worden. Voor het volgen van deze inspiratiesessie is enige voorkennis van EF gewenst. Deze voorkennis doe je hier op deze pagina op!
Het is geen verplichting om alles wat ik met je op deze pagina deel door te nemen! Het volgen van de inspiratiesessie wordt er wel efficiënter van!
9 Aanraders!
Over EF is veel geschreven. Alle EF-wijsheden leiden naar 9 aanraders! Deze deel ik met je in de inspiratiesessie op de WIB. Je kunt deze aanraders zien als samenvatters en overkoepelend kader om EF-problematiek aan te pakken bij jou op school.
Casus Billie
Alle 9 aanraders worden besproken aan de hand van een voorbeeldcasus. Daar hoef jij niets voor mee te nemen. In de sessie maak je kennis met Billie, een leerling die zomaar bij jou op school zou kunnen zitten. Billie zit in een groep 4/5 combinatie en laat problemen zien op het gebied van executieve functies. De leerkracht zit met de handen in het haar! En vraagt om hulp! Daar gaan we mee aan de slag! IB'er Selma helpt leraar Mirjem aan de hand van de 9 aanraders. Zo leer je hoe je vanuit jouw coachende rol leraren kunt ondersteunen bij het stimuleren van EF.
Aan het einde van de inspiratiesessie is er kort ruimte voor wat vragen! Neem je vragen mee!
Activeer jouw voorkennis!
Je weet misschien al best veel over EF. De volgende filmpjes vatten het nog even lekker samen. Handig om jouw voorkennis te activeren.
Hoe zit het eigenlijk met jouw EF?
In één van de 9 aanraders wordt het belang van het geven van het goede voorbeeld aangestipt. Daarvoor is het belangrijk dat leraren zicht hebben op hun eigen EF. Hoe staat de leraar die jij ondersteunt ervoor? Laat deze checklist invullen. Uiteraard is het ook leuk als je deze zelf invult.
Welke EF zijn er?
Er zijn verschillende indelingen van onze executieve functies. Dat is niet zo gek, naar ons brein wordt nog niet zo lang onderzoek gedaan en het is lastig om complexe hersenprocessen in begrippen te vatten. In dit webinar staat een praktische vertaling van EF centraal. Daarvoor gebruiken we de indeling van Dawson & Guare (2019). Download hier het overzicht met definities van de verschillende EF. In de inspiratiesessie wordt hier niet uitgebreid bij stilgestaan.
Sheets! Download ze hier na de WIB-dag!
Na de WIB ontvang je de sheets via Instondo. Je kunt ze ook hier vinden. Na de workshop kun je hier de sheets downloaden.
Sheets en checklists etc.
Starttool Word een EF-expert
Bij uitgeverij Instondo is een gratis starttool aan te vragen waarmee je op klas- of schoolniveau vorm kunt geven aan EF-stimulering. Je vraagt de starttool aan via deze link op de site van Instondo:
Praten over EF
Het is belangrijk om met leerlingen over hun EF te praten. Best lastig met al die moeilijke begrippen. Tijdens de inspiratiesessie maak je kennis met mijn gratis metafoor: De EF-loopbaan. Je krijgt deze loopbaan tijdens de inspiratiesessie ook mee op A4. Handig voor bij jou op school!
Boekentips!
Uiteraard hoop ik dat je op de WIB langs de boekstand van Instondo loopt en mijn TIBtool Stimuleer de executieve functies van je leerlingen aanschaft! Het is een handzame, praktische samenvatting van alles wat je moet weten over EF. Naast de 9 aanraders bevat deze TIBtool ook 12 tools die je kunt gebruiken in jouw werk. In het boek vind je een exclusieve link naar deze tools zodat je ze makkelijk kunt printen. Er zijn zelfs extra tools die niet in het boek terug te vinden zijn.
Er zijn ook veel andere interessante boeken geschreven over executieve functies. Klik op de button.