Wijzer in leren

Wijzer in leren boekentip

11 praktische lessen over hoe je brein werkt. Marjolein Roozendaal en Sylke Vreeswijk. Zien in de klas: 2023.

Deze fijne map is een musthave voor leraren die kinderen willen leren hoe leren werkt. Breinkennis is daarvoor nodig! Aan de hand van een legofabriek leren kinderen wat het brein allemaal doet en ook hoe ze er zelf voor kunnen zorgen dat het optimaal werkt. De metafoor rondom de legofabriek spreekt tot de verbeelding: van bouwregen, naar de sorteermachine, via de legowerkplaats, ophalen en opruimen, werk je toe naar de uiteindelijke legoverzameling (het lange termijn geheugen).

De map bestaat uit 11 uitgewerkte lessen. Kinderen leren zo over neuroplasticiteit, over de juiste prikkels, over cognitieve overbelasting, gespreid en afwisselend leren, maar ook over hoe je kennis actief ophaalt. De lessen zijn interactief en zetten de leerling aan tot denken. Hoe werkt het bij mij? En hoe kan ik dat optimaliseren? In de map is middels QR-codes naar filmpjes door te linken die getoond kunnen worden op het digibord. Met de Wist je dat?-jes leren kinderen meer over de theorie rondom het brein. Er worden bij de theorie tips en adviezen gegeven hoe je dit in jouw klas kunt oppakken.

Een les start met een kennisoverzicht. Dit overzicht is er voor de leraar. Naast het bijspijkeren van je eigen kennis, lees je ook wat je in je klas kunt doen. Elke les bestaat uit enkele (verwerkings)opdrachten. In de les ‘neuroplasticiteit’ is één van de opdrachten ‘Het uitbreiden van je legoverzameling’. Voor die opdracht wordt er teruggekeken naar werk dat een flinke poos eerder gemaakt is. Er wordt stilgestaan bij dat toen iets nieuw en moeilijk was, maar nu bekend en makkelijk(er). Zo wordt er laten zien, dat je leert. Waardevol zo’n oefening! Wijzer in leren legt ook een link met onderwijsconcepten die we reeds kennen, zoals de leerkuil.

De map is gemaakt voor het onderwijs, maar ik denk ook zeker dat deze map waardevol is voor de jeugdhulpverlening of een setting waarbij kinderen begeleid en ondersteund worden door therapeuten, begeleiders en coaches. In de map worden ook linken gelegd met andere materialen van Zien in de klas. Goed om te weten, als je ook andere materialen van hen hebt.

De 11 lessen bestaan uit meerdere opdrachten die je over de week kunt uitsmeren. Zo kun je één week wijden aan een belangrijk onderdeel van het leren. Overigens kun je alle werkbladen ook downloaden. Handig voor op het digibord.

Interesse in deze uitgave? Klik hier om het boek bij Zien in de klas aan te schaffen

Terug naar de boekentips.

Gerelateerde berichten

Opvoedwijzer Driftbuien & woedeaanvallen

Omgaan met boosheid en frustratie bij kinderen met autisme en ADHD, Jed Baker, Hogrefe, 2009. Wat een topboek is dit!  Ouders en leerkrachten kunnen zich machteloos en onzeker voelen wanneer…

LEES VERDER

Executieve functies versterken op school

Een praktische gids voor leerkrachten, Joyce Cooper-Kahn en Margaret Foster, 2014, Hogrefe. Categorie: executieve functies, breinkennis. Wat een fijn naslagwerk voor leraren. Met de metafoor van driewieler naar Tour de…

LEES VERDER

Wij zijn ons brein

Van baarmoeder tot alzheimer. Dick Swaab. Pluim. Wat een ontzettend mooi boek. Dit boek kent al verschillende herdrukken en is een mustread voor iedereen die meer wil weten over het…

LEES VERDER